Techie Romance: epekto ng internet sa pakikipagrelasyon nating mga pinoy

With Facebook just celebrated its 8th anniversary, without a doubt, the social network has affected the way a lot of Filipinos extend their love relationships. As Valentine’s Day is just around the corner, a popular topic as well is how does social networks affect love relationships. Answered all the questions I got about the topic at The Internet Connection: dating and the web.

If you have additional insights, hope you can share them.

Question1: In what way has the Internet affected or change the way we engage in love relationship?

Answer: If active in social networking, a couple can get to know each other better online and learn about the folks they interact with often.

It allows creative communication as well as a couple can play games / watch videos together, collaborate, and share their love celebration online.

Before meeting a love one’s family, some show an online family album, introduce who they are, before the actual meet up happens. It is like – “This is me.” “This is my family.” “This is what I do.” At the back of your head, thinking, “take it or leave it.”

Social networks also play an important role for those with families based abroad. It is like being in touch without necessarily intruding.

Social networking force telecoms as well to be creative with their value added services. More folks send greetings via Facebook than SMS now.

Question2: Is personal dating still “in” or “virtual dating” is the trend?

Answer: I think nothing will replace personal dating. Being able to touch a person and kiss won’t be substituted by anything virtual.

But for couples in a long distance relationship, setting aside time to connect online and have collaborative activities can take the place of face-to-face dating.

Question3: Is there really such a thing as “online dating”?

Answer: Yes, interpretation can vary. I think it’s the couple’s action rather than platform.

Question4: If relationships can be formed online, how about break-up? Do folks prefer face-to-face or online?

Answer: On breaking-up, it depends on state of relationship. If parties are hurting, I think some prefer not to meet face-to-face to end it.

Question5: What are the positive results of forming a love relationship through the Internet?

Answer: You can get to know the person beforehand. Conduct your own due diligence.

Question6: What can be negative results of forming love relationship thru the Internet?

Answer: You don’t really know whether that person’s online “persona” is true offline.

Question7: Is it advisable to use the Internet as a platform to woo (make “ligaw”) someone?

Answer: It depends, as long as you won’t appear like a stalker. Engage in reasonable interaction when in wooing (ligaw) stage. Don’t “like” “RT” “comment” “+1” “reblog” “game invite” every post or every hour. More importantly, make an effort (without trying too hard) to catch up face-to-face to show that you are “for real”.

Question8: Is it advisable to use the Internet as a platform to break-up with someone?

Answer: My reply here can be subjective. Yes, if both don’t like drama and just want to let go without hurting each other further.

Although in some situations, one or both parties just stop communicating online and offline. Then it becomes awkward as you wait. But I think you’ll know and feel when it is time to let go. Follow your gut feel.

But I truly admire those who make an effort to end it properly, online or offline. No matter how painful it may get. At least there is closure.

Breaking up is one thing but letting go of someone you love is another. Family and friends can be helpful at this time especially if the lovebirds are still in their teens.

Question9: Is there an age range for Internet romance?

Answer: Younger folks may be exposed more – being single – and especially if they are connected online.

Older ones too. Much quiet conversation for the matured ones online.

Question10: What would you advise those who are looking for potential love relationships online?

Answer: Be nice. Put your best foot forward.

Related projects
DTI taps multi-stakeholders in business and E-Commerce outlook seminar

The Department of Trade and Industry E-Commerce Office convened stakeholders from different sectors last May 11, 2015 at the Board of Investments building to develop a ten year E-commerce Roadmap. Janette Toral presented the E-Commerce Intensity Index March 2015 – a monthly tracking and measurement study that determines the extent of e-commerce activities on manufacturing,

5 Takeaways from #PeepCon 2015

Search Engine Journal covered the recent PeepCon 2015 event where Janette Toral is one of the resource persons. A snippet of from that article: We use the power of internet to promote our brand all the time. But what about the people behind it? Janette Toral said you should “Sell yourself. Let people know that

A tribute to your #SHEro

Janette Toral was named by Rappler Citizen Journalist Therene Quijano as her #SHEro where she wrote: “Janette Toral is my #SHEro. It is not in her achievements in the IT industry that made me consider her my SHEro. It is a known fact that the IT industry is mostly composed of men and women movers

The Secret Behind her Digital Marketing Success

Janette Toral got interviewed by Maxweb on her perspective in digital marketing. Here is a quote from it: “The biggest misconception about digital marketing is that success is repeatable. I had clients who are expecting repeated success in every (digital) marketing plan they have, but I always tell them that it is not possible. There


Another Business successors for the future of E-Commerce in PH

Janette Toral guested at Vigattin Radio (DZIQ 990 AM) last January 3, 2015 to talk about the e-commerce roadmap. She was also joined by Mica Tan and Ace Gapuz of MFT Group. Also by Beatrice Tesoro of Certified Positive. They talked about their respective project efforts. The program is hosted by Den Maracanas and Elison

TECHIE AKO! Region IV-A Digital Summit “Digital Influencers of Business and Beyond

Janette Toral gave an e-commerce talk at this event last November 22, 2014 along with fellow speakers Mae Ilagan, Jeoffrey Solas, and Ben Francia. Visit their Facebook page for the post-event video.

What is the buying behavior of Filipinos online?

Janette Toral got quoted in this article written by Moneymax.ph. According to Digital Filipino founder Janette Toral, in the years to come, the Philippines needs new business models that are in line with our economic situation and the needs of the rising generation.

“SHIFT + ALT + CAREERS” – Online Freelancing Learning Event

Supported Genesis Reonico of Online Jobs University in pitching for their “Shift + ALT + Careers – Online Freelancing” learning event.


Is it time to be bullish on e-commerce in the Philippines?

Janette Toral got interviewed in this Huffington Post article along with Inanc Balci (Lazada Philippines), Mon Lizardo (ABS-CBN), Scott E. Bales (Mobile Ready), Donald Lim (ABS-CBN), Timothy Go (A-Solutions), Robertson Chiang (Dragonpay), Nix Nolledo (Hatchd), Jojy Azurin (Freelancer.com), Jack Madrid (Lovable Commerce), Jon Santico (701 Search), Me-Anne Bundalian (OLX Philippines). Janette Toral of Digital Filipino

Creative Business interview with Kian Kazemi and Janette Toral

Learn innovative online marketing strategies and how to build a start up business by DigitalFilipino.com Janette Toral. From starting making sandwiches at school for his friends to becoming a Food Entrepreneur and owning 9 full service restaurants – meet Persia Grill President, Kian Kazemi. For information about the annual Entrepreneur Success Summit (ESS) visit www.efe.ph.